Обробка насіння до посіву

Перш ніж почати посів, насіння різних культур необхідно виконати певну обробку. Це знали ще в Давньому Єгипті, Греції та Римі — там насіння рослин вимочували в луковому соку або загортають у листя кипариса. У Середні повіки найпрогресивнішим вважалося вимочувати насіння в гної або хлорованих солях. Потім для цього стали застосовувати миша і навіть органічну ртуть.
У наш час найпростішим і найдоступнішим методом передпосуттєвої хімічної обробки насіння є протравлення.
Варіант 1. 1 грам марганцювання розвести в 100 мл теплої води. Якщо ви підозрюєте, що насіння інфікують, концентрацію треба збільшити вдвічі. Насіння завертають у мішечок і поміщаються в розчин на 20 хвилин. Потім насіння промивається в холодній кип'яченій воді.
Варіант 2. Насіння поміщаються у 2-3% розчин перекису водню, попередньо нагрітий до 40 °C.
Варіант 3. Насіння замочується в розчині борної кислоти - 0,5 чайної ложки на 200 мл води кімнатної температури. Тримати 2-3 години, після промити в холодній кип'яченій воді.