Навесні це необхідна санітарна процедура. Найкраще обрізати та прорізувати плодові дерева до розпускання бруньок, так дереву буде максимально легко перенести "травму".
Великі гілки, що переплітаються, необхідно вирізати частинами, щоб не пошкодити сусідні гілочки. Зрізати треба біля самої основи, позаяк залишок гілки може почати загнивати.
Гілка, перш ніж пиляти, необхідно підрізати внизу — це знизить ризик того, що ви віддерете частину кори та нанесете дереву шкоду. Спіране місце необхідно зачистити гострим ножем і замазати варом, що оберігає від пересихання та проникнення інфекції.
Чим старше дерево, тим більше уваги необхідно йому приділити, але не "омолювати" відразу — цей процес рекомендується розтягнути на 2-3 роки. У таких дерев верхніх гілок треба обрізати більше, ніж нижні.