Макроелементи
Основними макроелементами живлення рослин виступають - азот, фосфор, калій. Вони, зазвичай, входять в більш складні молекули, які є "будівельним матеріалом" для тканин і органів самої рослини.
Азот (N) - основний білковий (будівельний) елемент, необхідний для росту всіх рослин і тварин. Він визначає і прискорює ріст вегетативної маси рослин, і так само необхідний для утворення кореневої системи, стеблин і листя. Сприяє утворенню репродуктивних органів, насіння і плодів.
Азот має бути доступним для рослин постійно протягом вегетації.
Нестача Азоту зменшує вихід і якість кінцевої продукції:
- зменшує вміст білка і жиру в рослинах;
- рослини формуються недорозвиненими і дрібними;
- зменшується врожай.
Підвищених доз азоту вимагають всі зернові, кукурудза, кормові культури, поновлювані луги та пасовища.
Фосфор (P), як і азот, входить до складу більшості білків. Він відповідає за енергетичне забезпечення реакцій в клітині:
- покращує азотне живлення;
- дає енергію для проростання насіння;
- забезпечує швидкий ріст і розвиток кореневої системи;
- прискорює дозрівання;
- необхідний для розмноження.
Фосфор визначає закладку майбутнього врожаю, покращує якість кінцевого продукту. Збільшує вміст цукрів і каротину.
Фосфор дуже малорухливий у ґрунті (не мігрує) і легко взаємодіє з ґрунтовими частинками, утворюючи нові сполуки і переходячи в недоступні для поглинання рослинами форми. Тому ефективність використання рослинами фосфорних добрив найчастіше не перевищує 15-22%.
Підвищених доз фосфорних добрив вимагають овочеві, коренеплідні та зернобобові культури.
Калій (K) - відповідає за інтенсивність поглинання рослинами поживних елементів, підвищує стійкість до грибкових захворювань і посухи, забезпечує ефективність засвоєння азоту та фосфору, покращує якість кінцевої сільськогосподарської продукції.
Калій в рослинах регулює такі функції:
- ефективність використання води рослинами (тургор, стійкість до посухи);
- пересування води і поживних елементів в рослині (дозрівання);
- транспорт цукрів (накопичення поживних речовин);
- синтез білка;
- утворення крохмалю.
Найбільш чутливі до нестачі калію суниця, плодові, виноград картопля, коренеплоди, соняшник, соя.
Види калійних добрив:
- Сульфат калію - 50% К2О:
- вноситься восени, навесні і перед посівом;
- для культур, чутливих до хлору (картопля, гречка, ефіроолійні, плодово-ягідні, виноград).
- Монофосфат калію і нітрат калію:
- для внесення в закритому ґрунті (теплиць) та для живлення при зрошенні.
Мезоелементи
Велику участь в харчуванні рослин приймають мезоелементи сірка, кальцій та магній.
Сірка (S) - бере участь в азотному та вуглеводному обміні рослин, в процесі дихання та синтезі жирів. Нестача сірки призводить до слабшого розвитку рослин та, як наслідок, більш низького рівня врожайності. Сірка необхідна для росту і розвитку всіх культур. Це основний елемент для збільшення вмісту білка та жирів в сільськогосподарських культурах.
Сірка підвищує стійкість до:
- захворювань;
- низьких температур;
- посухи.
Найбільш чутливі до сірки овочеві, олійні, зернобобові, зернові, культури, рапс, гірчиця, суріпиця, кукурудза.
Кальцій (Ca) - основний фактор, що регулює ферментну активність в рослинах, забезпечує поглинання інших елементів живлення (особливо азоту).
Кальцій необхідний для:
- зростання кореневої системи;
- запобігання пошкоджень при збиранні.
Кальцій зазвичай вноситься в процесі вапнування кислих ґрунтів, для зменшення токсичного ефекту іонів алюмінію в ґрунтовому розчині.
Найбільш позитивно відгукуються на внесення кальцію овочеві, плодові, ягідні культури та соя.
Магній (Mg) - центральний атом молекули хлорофілу. Він відповідає за перетворення вуглекислого газу в органічні сполуки і виділення кисню.
Магній бере участь в:
- асиміляції азоту;
- накопиченні білка.
Рослини можуть споживати та засвоювати магній з різних видів добрив:
- Швидкодіючі: сульфат магнію, калій, магнезія.
- Повільнодіючі: гіпс (карбонат магнію).
Чутливі до нестачі магнію картопля, зернові культури, соя.
Мікроелементи
Мікроелементи на рівні з іншими факторами відповідають за розмір врожаю та його якість.
Мікроелементи поділяються на:
- 5 металів (засвоюється рослинами у вигляді двовалентних катіонів або у вигляді хелатів):
- Fe = залізо;
- Mn = марганець;
- Zn = цинк;
- Cu = мідь;
- Mo = молібден.
- 2 неметали:
- CI = хлор, споживається рослинами у вигляді іона, важливий для деяких культур, бере участь в регулюванні осмотичного тиску і підвищує стійкість рослин до деяких грибів;
- B = бор.
- Специфічні мікроелементи:
- Na = натрій, в деяких рослинах (цукровий буряк) може частково замінити калій;
- Si = кремній, споживається у вигляді силікату, підвищує міцність соломини у зернових, зменшує вилягання;
- Co = кобальт, в основному необхідний бобовим для кращої фіксації азоту.
Мікроелементи можуть вноситься як у складі складних добрив, так і самостійно.
Тож варто запам'ятати які культури чутливі до нестачі певних мікроелементів:
- Зернові: Cu, Mn.
- Кукурудза: Zn.
- Зернобобові: B, Mo, Co.
- Олійні: B.
- Цукровий буряк: Mn, B, Na.
- Картопля: B, Cu.
- Рис: Zn.
- Бавовна: Mn, B, Zn.