Один з найбільш популярних на ринку України способів пакування овочів, фруктів та ін. сільськогосподарських культур є овочева сітка.
Упаковувати товар у сітку можна як вручну, так і на спеціальному обладнанні.
Щоб упакувати овочі або фрукти на машині використовується спеціальна сітка-рукав, вона виділяється високою міцністю й надійністю. Сітка дуже проста в експлуатації та не вимагає великих витрат.
Серед великого асортименту пакувального обладнання можна виділити 3 основні типи:
· машина з ручним монтажем кліпси на сітку;
· пневматична (монтаж кліпси на сітку виробляється пневмопристрою);
· машина з повністю автоматичним процесом фасування в сітку-рукав.
Матеріалом для пакування товару на обладнанні є міцна сітка — рукав, яка вирізняється за кольором і розміром, що дуже зручно для торгівлі.
Для пакування овочів і коренеплодів вручну використовують сітку — мішок із зав'язками. Фасування вручну, головно, застосовується для транспортування або зберігання продуктів.
Сітка-мішок — це найдорожчий і найпрактичніший тип паковання. Таку сітку використовують як для ручної фасування, так і для напівавтоматичної. Паковання в сітку-мішок один із найкращих способів зберегти овочі, фрукти та коренеплоди, у свіжому та товарному вигляді. Завдяки своїй комірчастій структурі сітка забезпечує вільне пересування повітря, завдяки чому товар у сітці не перегрівається, не заперечувається й не гниє. Плюс через сітку, дуже просто оцінити свіжість і якість продукту. Зазвичай, різноманітні продукти, що фасуються в сітку різного кольору:
· зеленого — огірки, капуста;
· жовтого, жовтогарячого — цибуля, горіхи;
· червоного — морква, цибуля;
· фіолетового — картопля, баклажани.
Сітка — дуже міцна та еластична. Може вміщувати продукцію від 1 кг до 40 кг і більше, залежно від розміру мішка та щільності матеріалу.