Про цінність компосту чули всі, навіть садівники-городники-початківці. Однак правила його формування та застосування далеко не кожному відомі. Багато хто вважає, що для того, щоб компост здався, досить упродовж літа скидати в одне місце відходи та рослинні залишки, і до весни все готове. Однак це далеко не так, і для того, щоб ваша компосна купа дійсно стала цінним матеріалом над нею необхідно попрацювати.
Що таке компост?
Якщо заглянути в енциклопедію, то можна знайти точний опис того, що є компостом: компост — це різновид органічного добрива, що отримується внаслідок розкладання органічних залишків під впливом діяльності різних мікроорганізмів. Отже, для його утворення необхідні кілька складників: безпосередньо органіка, мікроорганізми та умови для їхньої життєдіяльності. З огляду на це, зверніть увагу, як же зробити компост власними руками.
З чого формується компосна купа?
Перше, що необхідно розуміти, формуючи компостну купу — це те, що в неї можна кидати далеко не все.
Що можна класти в компост?
Можна: будь-які рослинні залишки (скошену траву, подрібнені гілки дерев, бур'яни, листя, ботву), органічні відходи з кухонного столу (очищення овочів, шкаралупу яєць, чайне заварювання, кавову гущу), використану на підстилку для тварин солому, сіно, тяг (найкращий кінський або коров'ячий), папір.
Що не можна класти в компост?
Не можна: заражені хворобами рослини, кореневища скрині бур'янів, жири, сміття неорганічного походження, синтетичні тканини. Не рекомендується потрапляння в компост капусти, позаяк її гниття викликає неприємний запах, а також відходів м'ясного характеру, позаяк, крім лихоманки, вони ще й приваблюють щурів.
Але й це не все. Формуючи компостну купу, необхідно пам'ятати два правила. Перше — чим дрібніші відходи, тим швидше вони перегнують. Друге — співвідношення зеленої (збагаченої азотом) й коричневої (біжною клітковиною) маси має відповідати 1:5. Таке співвідношення дасть змогу повноцінно розвиватися бактеріям і неабияк прискорить процес дозрівання компосту.
Оскільки компостну купу сформувати за один раз складно і здебільшого вона укладається поступово, на око зрозуміти кількість закладених у неї зелених і коричневих компонентів досить складно. Але є принципи, на які можна орієнтуватися, щоб зрозуміти, що необхідно додати: якщо компосна купа має неприємний запах — отже, в ній бракує коричневого складника, якщо вона прохолодна та не має видимих випарів — необхідно додати зелену масу. Якщо баланс збережений — компосна купа має мати запах землі, видавати тепло, бути вологою й трохи ширяти.
Формування компостної кулі
Зібрати в одному місці органічні залишки — це ще не все. Для зручності й акуратного зовнішнього вигляду, місце, відведене під формування компосту, потрібно захистити. Однак робити це краще не шифером або металом, а способом формування дерев'яного каркаса. Це необхідно для того, щоб купа могла "дихати". Розміри для короба мають становити орієнтовно 1,5 х 1 м (перший показник — ширина, другий — висота), довжина може бути будь-якою.
Вибране для формування компостної КУЧІ місце так само має значення. По-перше, воно має бути захищене від вітрів і палючого напівденного сонця. По-друге — заховано від сторонніх очей. А за потреби та задекороване зеленими посадками або рослинами, що в'ються.
Найкращим періодом формування задуманої справи є багата залишками рослинного походження осінь, а також весна та літо. Зимовий період не підходить для закладання компосту через несприятливі температурні умови.
Перш ніж почати укладання органіки, на поглиблене в землю (на 20 см) дно майбутньої КУЧІ добре викласти плівку або шар торфу завтовшки 10 см. Це дасть змогу зберегти поживні речовини та вологу. І!!!! Не варто вдаватися до методу збирання залишків у яму, позаяк у компостних ямах нерідко збирається зайва волога, яка погіршує та подовжує процес компостування.
Догляд за компостною кулею
Тепер, коли основні принципи формування компостної кулі нам відомі, необхідно згадати й про правила догляду за нею, оскільки саме від їхнього виконання залежить: встигне компост сформуватися за рік чи ні, чи буде він повноцінним і якісним. А правила ці досить прості.
Показники готовності компосту
Скільки часу займе дозрівання компостної кучі залежить від забезпечених для цього умов. Зазвичай повне перепріювання органічних залишків відбувається за 1-1,5 року. Готовність добрива визначається візуально і за запахом, — органіка стає розсипчастою темно-коричневою масою із запахом лісової землі.