Продавець Агролавка - Інтернет-магазин розвиває свій бізнес на Prom.ua 12 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
2953 відгуків
Нам 12 років | Рейтинг prom.ua ★★★★★ | 99% позитивні відгукиДетальніше
+380 (68) 325-45-05
+380 (66) 448-87-95
+380 (93) 136-39-39
м.Одеса, станція Усатове, вул.Павлова,15, Одеса, Україна
АГРОЛАВКА - Інтернет Агромагазин N1
Кошик

Найкращі способи зберігання овочів взимку

Найкращі способи зберігання овочів взимку

Нинішнім літом ви зуміли виростити на своїй дачній ділянці гарний урожай овочів? Чудово, але це лише половина справи. Тепер головне — якомога довше зберегти його взимку. 

Овочі в ящику
Детально про те, як вирощувати різні овочеві культури, ви завжди можете почитати в серії з розділу овочі. Нагаду лише, що всі овочі, призначені для тривалого зберігання, мають бути своєчасно прибрані (і бажано в суху погоду). У них не має бути жодних дефектів, вони не мають бути пошкоджені шкідниками та хворобами.
Нарешті, не варто забувати, що в кожного овоча — свої секрети зберігання. Якщо їх не дотримуватися, урожай в'яне та сохне, гниє та пліснявіє, втрачає зовнішній вигляд і смак, не кажучи вже про вітаміни. Згадайте ж найкращі способи зимового зберігання п'яти найпопулярніших і найпоширеніших овочевих культур. 


1. Картопля

З огляду на те, що 80-90% вологість повітря й температура приблизно +2...+3 °C — оптимальні умови для зберігання картоплі, а зберігати її необхідно в сухому, темному, прохолодному приміщенні, ідеальним варіантом буде льох або підвал, який не промерзає взимку. 

Перед тим, як прибрати картоплю на зберігання, гарненько просушіть її, потримавши кілька днів на відкритому, трохи затемненому, добре провітрюваному майданчику. Я суху картоплю під навісом: на заздалегідь розтягнуте покривало висипаю полуниці шаром приблизно у 20 см і провітрюю його так дня три. 

Після просушування відсортуйте картоплю, відкидаючи всі хворі та пошкоджені клубні, і тільки після цього прибирайте їх на зберігання. Я спочатку прибираєю картоплю в сарай, а коли середньодобова температура опуститься до +3...+5 °C, переношуючи в льох.

Зберігати картоплю найкраще не насипом, а в спеціальних контейнерах або ящиках, у стінках яких є невеликі отвори для доступу повітря до бульб. Висота таких контейнерів (ящиків), не має перевищувати 80-100 см, встановити їх треба не на землю, а на спеціальний помст заввишки приблизно 15 см. Сорудити його можна з товстих дерев'яних брусків. Від усіх стін льоху до контейнера відстань не має бути менш ніж 20 см, інакше повітря просто не зможе надходити до бульб картоплі в достатній кількості.  Щоб запобігти гниттю бульб, їх можна пересипати невеликим шаром сухих тирси або подрібненим листям горобини. Перші чудово вбирають зайву вологу, а другі виділяє фітонциди — леткі речовини, які знищують хвороботворні мікроби. 

2. Морква

Найприємніші умови для зберігання моркви: температура +1...+2 °C і 85-90% вологість повітря. А зберігати морква, як-от картопля, найкраще в спеціальних дерев'яних ящиках, пересипавши тими ж тирси, листям горобини або піском. Розмір тари має бути невеликим — в ідеалі, у кожен такий ящик має поміщатися не більш ніж 15-18 кг коренеплодів. 

Є ще один спосіб тривалого хропіння моркви, який заслужено вважається найефективнішим, але водночас на мою думку досить обтяжливим — у глини. Візьміть 10-літрове відро, наполовину заповнене глиною, вливши в нього 4,5 літра води, гарненько перемішайте та залиште на 12 годин. Потім у відро доверху додайте води та знову його вміст гарненько перемішайте, залишивши вже на добу. Внаслідок всіх маніпуляцій глина у відрі має придбати сметаноподібну консистенцію. 

Щойно глиняна болтівниця готова, потрібно взяти невеликий дерев'яний ящик, застелити його поліетиленовою плівкою і, зклавши туди в кілька рядів моркви, залити її глиною. Глина консервує моркву, завдяки чому коренеплоди легко зберігаються до наступного врожаю, не втрачаючи своїх смакових якостей і зовнішнього вигляду.

3. Буряк


Найсприятливіші умови для зберігання буряків: температура приблизно +2...+3 °C за вологості  повітря 85-95%. Перш ніж прибрати буряк на зберігання, його необхідно ретельно очистити від залишків ґрунту. Зберігати буряку краще в нещільно закритих дерев'яних ящиках, місткість яких не має перевищувати 20 кілограмів. Якщо у вашому льоху або підвалі занадто вологий, буряк, так само як морква та картопля, необхідно пересипати тирсою, сіллю або листям калини. Чудово зберігається буряк, якщо пересипати його сумішшю піску та крейди або сухою гашеною вапна. Так ви створите в ящиках лужне середовище, яке перешкоджатиме розвитку небажаної мікрофлори. Єдине — перед вживанням буряку в цьому разі необхідно мити ретельніше, ніж зазвичай. Для приготування засипки змішайте 200 г толченої крейди (сухий вапно) з 10 кг піску. 

4. Капуста
Завдяки великій різноманітності сортів капусти білоченої вживати її у свіжому вигляді можливо практично цілий рік. Щоправда, для тривалого зберігання підійдуть аж ніяк не всі сорти. Для зимового вживання краща перевага капусти середньосстиглих, середньопоздніх або позднесілих сортів. Крім того, надзвичайно важливо дотримуватися термінів збирання врожаю.

Перед тим, як прибрати кочани капусти на зберігання, їх необхідно відсортувати, відбираючи тільки щільні та сухі. Шкіряні капусти з механічними ушкодженнями та ознаками хвороб для зберігання в льоху не гояться, вони можуть пошкодити весь урожай, навіть якщо пролежать поруч зі здоровими кочанами лише кілька днів. 

Зберігають капусту на стелажах, уклавши її головку до головки, корінням вгору, або просто підвішеною за корені до стелі. Можна зберігати капусту без верхніх зелених листя й коренів, обернувши головку звичайним папером (тільки не використовуйте для цих цілей газету — друкарська фарба, у якій містяться шкідливі речовини, відбивається на листі).

Є ще один старовинний спосіб зберігання капусти: з кочана знімають усе нещільно прилегле листя й гарненько змащують його глиною, заздалегідь розведеної до консистенції сметани. До кірки прив'язують мотузку і, зробивши петлю, підвішують за неї капусту спочатку під навісом — для просушування, а потім у льоху — для тривалого зберігання. Кажуть, що саме за такого способу зберігання кочани залишаються свіжими довгий час. А ви пробували зберігати капусту в глині? Поділіться, будь ласка, досвідом, якщо хто випробував цей метод на практиці.

5. Лук и чеснок
Як цибуля, так і часник прекрасно зберігається в льохах і підвалах із температурою +1... + 5 °C і відносною вологістю 75-80%. 

Після прибирання лук необхідно просушити — на відкритому місці біля тижня — й обрізати його листя, залишивши зовсім невелику шийку, завдовжки до 5 см. Правда, якщо ви збираєтеся зберігати цибуля та часник сплетеним у косички (дуже гарний спосіб зберігання), то хвостики обрізати не потрібно. 

Хочу звернути вашу увагу: ніколи не зберігайте цибулю та часник навалом — вони запотівають і швидко псуються. Закладати їх на зберігання краще в невеликих решітчастих ящиках, що забезпечують нормальну вентиляцію, але окремо один від одного. 

Чудово зберігаються як лук, так і часник у невеликих тканинних мішечках, підвішених до стелі. Це можуть бути мішечки з бавовни, ситця, а ще як мішечок можна використовувати звичайні капронові колготки або панчохи.
 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner